top of page
דוקטור רועי הוד

שקד שלישי

שקד שלישי גדול מהרגיל עלול לחסום את נתיב האוויר ולגרום לקושי בנשימה דרך האף.

מה זה שקד שלישי?


שקד שלישי / אדנואיד / פוליפ

השקד שלישי – שבציבור הרחב מכונה גם "אדנואיד" או "פוליפ" – ממוקם מאחורי האף

בחלקו העליון של הלוע האפי (נזופרינקס), ליד פתחי תעלות האוורור של האוזניים.

בדומה לשקדים, הם חלק מהמערכת החיסונית הלימפתית והם גדולים יותר אצל ילדים בהשוואה למבוגרים. לרב, עם השנים (לקראת גיל 7-8), הכמות והגודל שלו קטנים בהדרגה.


למה שקד שלישי מוגדל עלול לגרום?

שקד שלישי גדול מהרגיל עלול לחסום את נתיב האוויר ולגרום לקושי בנשימה דרך האף. במצב כזה הילד מסגל לעצמו נשימה דרך הפה (ולא דרך האף), נוחר בשנתו ונשימתו מלווה במאמץ ולעתים אף בהפסקות נשימה.

שקד שלישי מוגדל עלול לחסום גם את התעלה המאווררת את האוזן התיכונה וכתוצאה מכך לגרום לבעיות שמיעה עקב הצטברות נוזלים באוזניים או לדלקות אוזניים חוזרות. מאפיין נוסף של שקד שלישי מוגדל הוא ייצור נזלת רבה, והפרשת ליחה אחורית אל הלוע שמגרה את מערכת הנשימה להתקפי קוצר נשימה ושיעול.

המצבים הרפואיים הבאים עשויים להעיד על שקד שלישי מוגדל: נחירה ושינה בפה פתוח, נזלת רבה, דלקות אוזניים חוזרות או ליקוי שמיעה, שיעול חוזר והתקפי אסתמה בעיקר בשעות הלילה.

 

כיצד מאבחנים שקד שלישי מוגדל?

אם אכן עולה חשד לשקד שלישי מוגדל, ניתן לאבחן את קיומו בצילום רנטגן או/ו בבדיקה עם אנדוסקופ/סיב אופטי (מצלמה) דרך האף.

אני אישית מעדיף בדיקה עם אנדוסקופ (מצלמה מאוד עדינה) בה ניתן להתרשם מהשקד השלישי, להעריך את גודלו ורמת החסימה לה הוא גורם.

בנוסף, בבדיקה עם אנדוסקופ המותאם לילדים אין חשיפה לקרינה כפי שיש בצילום רנטגן. הבדיקה מתבצעת לאחר אילחוש מקומי בספריי, נמשכת מספר שניות ולרב אינה כואבת.



מה הוא הטיפול המומלץ לשקד שלישי הגורם להפרעה חסימתית?

הטיפול בשקד שלישי מוגדל הגורם לסימפטומים יכול להיות תרופתי או ניתוחי. הטיפול התרופתי הוא בדרך כלל בעזרת ספריי אף המכיל סטרואידים למשך מספר שבועות/חודשים.

ניתוח להסרת שקד שלישי הוא ניתוח שכיח מאוד בקרב ילדים. בדרך כלל לא ממליצים על ניתוח להסרת שקד שלישי לפני גיל שנה, אלא במקרים שבהם מזהים באופן ברור הפסקות נשימה בשינה או הפרעה ברורה בגדילה. מרבית הילדים מנותחים בטווח הגילאים שנתיים עד שש. 


כיצד מתבצע ניתוח לכריתת שקד שלישי?

בהרדמה כללית ודרך חלל הפה וללא חתכים חיצונים. הניתוח אורך בממוצע בין 20-30 דק'. ברב המקרים הילד משתחרר לביתו כשעתיים לאחר סיום הניתוח. 

שני הורים יכולים להגיע עם הילד/ה ביום הניתוח. הורה אחד מלווה את הילד/ה לתוך חדר ניתוח ונמצא לצידה/ו עד שנרדם, אז ההורה יוצא, הניתוח מתבצע ומיד בסופו, הילד מועבר להתאוששות לשם נכנסים ההורים (מבחינת הילד/ה ההורה לא זז ממיטתו). ניתן לבצע את הוצאת השקד השלישי בגישה הקרה (סכין) או בשיטת הקובלציה (פחות טראומתית- העדפה אישית שלי). לאחר הניתוח מומלץ על כלכלה רכה וקרה/פושרת במשך יומיים. 

 

האם לאחר הניתוח לכריתת שקד שלישי עלולות להיות תופעות לוואי/סיבוכים?

לאחר ניתוח לכריתת שקד שלישי עלולים להיות: כאב בגרון/אף, דימום מחלל האף או הפה (0.5-1%), חום, ריח רע מהפה ל-7 עד 10 ימים. במקרים נדירים, יכולים לאחר הניתוח להופיע שינויים בגוון הקול או בבליעה כתוצאה מאי ספיקת חך זמנית, שמסתדרת בדרך כלל לאחר מספר שבועות/חודשים. ניתן לחזור לגן/בית ספר לאחר 3-4 ימי מנוחה תחת השגחת מבוגר. בעיקר בילדים מתחת לגיל שנתיים יש סיכון לצמיחה חוזרת של רקמת השקד השלישי (עד 20%). במצבים הללו, יש לפעמים צורך לחזור על הפעולה (סביב 2% סיכון).




bottom of page